środa, 26 października 2011

Płatki śniadaniowe

Przepis na płatki śniadaniowe pochodzi z "Wysokich Obcasów". Są przepyszne i oczywiście o niebo lepsze niż te ze sklepu. Przepis również można znaleźć na stronie:
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,8356942,Sniadanie.html

Składniki:

4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka migdałów w płatkach
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika
1/2 szklanki syropu klonowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka suszonych owoców (np. wiśnie, żurawina, rodzynki, porzeczki, morele, figi)

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać: płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe, pestki dyni lub słonecznika. Posypać solą, wymieszać. Polać syropem klonowym. W trakcie pieczenia (25-30 min) wyjąć blaszkę i przerzucając, mieszać ziarna, aż będą złoto-brązowe i kruche. Po wyjęciu blaszki z piekarnika dodać suszone owoce, wymieszać wszystko razem. Odstawić do ostygnięcia.


Kartka imieninowa

W niedzielny wieczór, tuż po otrzymaniu bardzo praktycznego i wyczekiwanego prezentu urodzinowego (nagrzewnica do embossingu i pudry w komplecie), zrobiłam kartkę imieninową dla poniedziałkowego solenizanta.
Lokomotywa, widoczna na kartce, została ozdobiona metodą embossingu - musiałam wypróbować nagrzewnicę. Spisuje się super :)
Kartka wygląda tak:


A to środek kartki:

niedziela, 23 października 2011

Potworrrna zakładka urodzinowa

Zakładka urodzinowa, dla pewnego "potwora", któremu strrrasznie spodobały się potworki z kolekcji papierów The ScrapCake.
Zakładka powstała z bazy ze Skrapińca, do tego potuszowane brązowym distressem słowa "tu czytam" z Wycinanki, stempelek z życzeniami, wstążeczki i zakładka gotowa :)

A oto i potworrna zakładka:

Marcepanowe pralinki

Nie mam pojęcia skąd mam ten przepis, na pewno musiałam  znaleźć go na jakimś blogu, w książce lub gazecie...nie pamiętam.

Bardzo lubię różne czekoladowe pralinki - pracy z nimi niewiele, a i są smaczne, a co ważniejsze efektownie wyglądają.

Składniki:

20 dag  masy marcepanowej
kilka suszonych moreli
gorzka lub mleczna czekolada do obtoczenia pralinek
wiórki kokosowe - do posypania

Suszone morele pokroić w drobna kosteczkę, następnie połączyć je z masą marcepanową. Z powstałej mieszaniny robić niewielkie kuleczki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie obtoczyć w niej marcepanowe kulki. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Po stężeniu czekolady przełożyć pralinki do papierowych papilotek.

Pralinki prezentują się tak:


Ciastka czekoladowe z wiśniami/żurawiną

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki", można go również znaleźć na blogu autorki. W oryginale ciasteczka są z suszonymi wiśniami, ponieważ jednak nie posiadałam takowych, za to miałam suszoną żurawinę więc uznałam, że owa żurawina znakomicie będzie pasowała do mocno czekoladowych ciasteczek.

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
80 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
100 g suszonej wiśni - w moim przypadku 100 g suszonej żurawiny
3/4 posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki (prócz żurawiny i czekolady) wymieszać, najłatwiej będzie oczywiście za pomocą miksera. Na koniec dodać żurawinę i kawałki czekolady.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (trzeba zachować spory odstęp między ciastkami). Każdą taką kulkę delikatnie spłaszczyć.
Ciastka piec w temp. 175 stopni ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są dosyć miękkie, dlatego też należy je pozostawić przez ok. 5 minut na blaszce, po tym czasie można je zdjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciastka prezentują się tak:

środa, 19 października 2011

Notesik

Na wielu blogach widziałam notesiki zrobione z karteczek samoprzylepnych. Pomysł ten bardzo mi się spodobał, w końcu i ja postanowiłam zrobić podobny. Mój notesik nie ma zbyt wielu ozdób, a powstał z papieru pochodzącego ze sklepu Makowe Pole. Do tego dodałam motylka, stempelek i gotowe.
Notesik wygląda tak:



Album - Gorset

Bazę - gorset - zakupiłam w sklepie Wycinanki - od razu wpadła mi w oko. Okleiłam ją przepięknymi papierami, które pochodzą ze sklepu Makowe Pole. Do tego motylki, papierowe kwiaty, piórka i tak powstał album ze zdjęciami z wieczoru panieńskiego :)
Całość prezentuje się tak:






niedziela, 9 października 2011

Makaroniki czekoladowo - kokosowe

Kolejne słodkości, które powstały dzięki przepisowi z bloga: http://mojewypieki.blox.pl/html
Bardzo lubię piec i robić takie małe formy: babeczki, ciasteczka, pralinki. Musze się w końcu przekonać do większych ciast :)

Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
115 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g wiórków kokosowych
pół szklanki posiekanych grubo migdałów (czasami, kiedy nie mam czasu lub ochoty na siekanie migdałów kupuję płatki migdałowe)

Wykonanie:

Mleko skondensowane zagrzać w garnuszku razem z czekoladą - podgrzewać do momentu roztopienia się czekolady. Musi powstać gładka masa. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, małe kopczyki (ja to robię łyżką), piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć je szybko z blachy i pozostawić do wystygnięcia.
Makaroniki są pyszne, trzeba tylko uważać żeby się nie przypaliły.

Oto słodziutkie makaroniki w całej swojej okazałości:

Śliwki w czekoladzie

Przepis na śliwki w czekoladzie pochodzi z mojego ulubionego kulinarnego bloga: http://mojewypieki.blox.pl/html

Składniki:
śliwki kalifornijskie - miękkie - użyłam 20 dag śliwek
ok. 1/3 szklanki rumu
80 g masy marcepanowej
130 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Śliwki zalać rumem, najlepiej zostawić je na całą noc (użyłam czeskiego rumu - ma piękny zapach). Następnie osączyć je z alkoholu, a z masy marcepanowej zrobić kuleczki, które następnie należy włożyć do środka śliwki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie każdą śliwkę obtaczać w czekoladzie. Gotowe śliwki odstawić do zastygnięcia. Są naprawdę pyszne. Polecam :)
Moje prezentowały się tak: (prezentowały się, bo już wszystkie zostały zjedzone:))

Pudełeczko - też urodzinowe :)

Przy pudełeczku nie napracowałam się  - zrobiłam je z gotowego szablonu.Dodałam kilka elementów - motylka (to ostatnio mój ulubiony stempelek), kwiatki, ćwieki, perełki. Całość potraktowałam tuszem distress, bez którego ostatnio trudno mi się obejść.
Pudełeczko na prezent urodzinowy prezentuje się tak:



Potworrrna i romantyczna kartka urodzinowa

W końcu mogę zamieścić na blogu 2 kartki, które ostatnio zrobiłam na urodziny - już są w rękach właścicieli :)

Pierwsza kartka - romantyczna - powstała niemalże w całości z papierów The ScrapeCake.
Wygląda tak:








Druga kartka również powstała z papierów The ScrapCake - długo nie miałam pomysłu na pracę z tego właśnie papieru. Aż nagle wpadłam na pomysł - wystarczyło tylko powycinać potworki i przylepić je na kosteczce dystansowej. Wyszło zabawnie, ale ładnie :)






A to środek kartki:

Nowe papiery i candy w Lemonade

W sklepie Lemonade pojawiły się 2 nowe przepiękne kolekcje papierów - jedna świąteczna, druga  - "Romantic Melody". Dodatkowo pojawiły się nowe stemple - do  świątecznych kartek jak znalazł :) Wszystko to można wygrać w ogłoszonym przez lemonade candy -mam nadzieję, że uśmiechnie się do mnie szczęście :)
Szczegóły tutaj: 
http://lemonadestamps.blogspot.com/2011/10/premiera-i-cos-sodkiego-new-release-and.html