poniedziałek, 7 marca 2011

Kokosanki


Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki" D.Świątkowskiej

Składniki:

2 jajka (białka i żółtka osobno)
140 g cukru pudru
200 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno (ja ubijałam mikserem), pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier puder. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wykładać łyżką masę kokosową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC ok. 10 -15 min. Zdejmować z blachy po ostudzeniu - bezpośrednio po upieczeniu są zbyt miękkie i przy próbie zdjęcia z blaszki po prostu łamią się.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)