sobota, 5 marca 2011

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy u mnie w domu robiło się od dawien dawna, trudno powiedzieć skąd mam przepis, ale blok jest przepyszny.



Składniki:

25 dag margaryny
pół szklanki wody
1 i 3/4 szklanki cukru
5-6 łyżek kakao
50 dag mleka w proszku
100 g orzechów laskowych
małe opakowanie herbatników

Wykonanie:

Wodę, cukier i margarynę zagotować. W dużej misce wymieszać mleko w proszku i kakao, po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i margaryną. Do gładkiej masy dodać orzechy laskowe i pokruszone herbatniki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej masę. Odstawić do zastygnięcia. Można wstawić do lodówki, ale nie jest to konieczne, masa i tak stężeje.
Zamiast herbatników i orzechów laskowych można dodać rodzynki, orzechy włoskie - jednym słowem, co kto lubi.
Blok czekoladowy jest idealny dla lubiących czekoladę i lubiących jeść bardzo słodko.

1 komentarz:

  1. Ja miałam szczęście próbować Kasi czeko - bloczek i baaardzo polecam :) Palce lizać :) EWA

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)