sobota, 9 kwietnia 2011

Keks czekoladowy z suszoną śliwką i orzechami

Przepis na ciasto pochodzi z blogu: http://mojewypieki.blox.pl/html

Składniki:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturą pokojową.

120 g mąki
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
100 g suszonej śliwki, pokrojonej na małe kawałki
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g orzechów włoskich, pokrojonych na małe kawałki

Dodatkowo:

pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii
70 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (dodałam jeszcze łyżeczkę masła) - to na polewę czekoladową, krórą polewamy ciasto po upieczeniu.

Wykonanie:

Mąkę, kakao, proszek - przesiać.
Bakalie - śliwki, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki.
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem na lekką masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanili i zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować.

Do masy czekoladowo - maślanej dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką (mieszać w jednym kierunku) do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie.
Ciasto wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Piec ok. 75 min w temp.160ºC, do tzw. suchego patyczka.
Lekko przestudzić w formie, na koniec udekorować polewą czekoladową.


A to porcyjka ciasta dla głodomora, dodatkowo bita śmietana - żeby było jeszcze bardziej słodko :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)