Szyszki to jedna z moich ulubionych słodkości, robi się je błyskawicznie, trzeba tylko uważać żeby nie przypalić krówek podczas ich roztapiania. Przepis na szyszki w moim domu funkcjonuje od zawsze :)
Składniki:
30 dag krówek
2 łyżki kakao
1/2 margaryny (ja używam "Kasi")
ok. 120 g preparowanego ryżu
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem włożyć pół margaryny i krówki. Na wolnym gazie, ciagle mieszając, rozpuścić składniki. Gdy masa będzie jednolita, zdjąć z gazu garnek, dodać 2 łyżki kakao, szybko wymieszać. Dodać ryż preparowany i ponownie dokładnie wymieszać. Z powstałej mieszaniny od razu formować szyszki lub kulki - co komu wyjdzie. Są naprawdę bardzo smaczne, znikają w mgnieniu oka.
Moje szyszki wyglądają tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)