Składniki:
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
170 g brązowego cukru
85 g suszonych fig - posiekanych
115 g migdałów drobno posiekanych
200 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub olejku migdałowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
płatki migdałów do posypania
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, sodę, sól, cukier, w drugim składniki mokre: mleko, olej, migdały, figi, ekstrakt migdałowy. Następnie połączyć składniki obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać odrobinę mleka.
Ciasto nałożyć do formy do muffinek, posypać płatkami migdałów. Piec w temp. 190 ºC przez ok. 20 - 25 min. do tzw. suchego patyczka.
Mufiinki prezentują się tak:
Rozumiem, że każdy komentarz nagradzany będzie ciastkiem :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Łukasz
No pewnie, że tak. Ty już masz jedno zaklepane ;)
OdpowiedzUsuń