poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Zakładka

Zakładki powstały na specjalne życzenie. Ta jest dla mojej siostry. Do jej zrobienia użyłam podstawy z Wycinanki, papieru Latarnia Morska oraz kotka również z wycinanki, który spryskałam glimmer mist. Oprócz tego użyłam motylków, koronki, kwiatków i ćwieków.

Całość wygląda tak:


Kartka ślubna z pudełeczkiem

W świąteczny wieczór, zasiadłam do robienia kartki ślubnej i pudełeczka. Tak się rozpędziłam, że zrobiłam jeszcze 2 zakładki i kartkę na komunię.
Póki co pochwlę się kartką, pudełeczkiem i jedną zakładką.

Kartka ślubna powstała z papieru Latarnia Morska, w moim ulubionym - niebieskim kolorze. Z ciekawych elementów użytch przeze mnie mogę wymienić motylki z Wycinanki, które udoskonaliłam glimmer mist - oczywiście w moim ulubionym, intensywnym niebieskim kolorze, z odrobinkami złota, czego niestety na zdjęciach nie widać. Do tego piękna koronka również intensywnie niebieska. Poza tym perełki, kwiatki, krople akrylowe.
Zdjęcia kartki ślubnej, pudełeczka i zakładki są autorstwa mojej siostry.

Kartka i pudełeczko wyglądają tak: (zdjęć, jest sporo, bo nie mogłam się zdecydować, które wstawić)














niedziela, 24 kwietnia 2011

Kartka urodzinowa

Kolejna kartka - tym razem urodzinowa. Wykonałam ją w pastelowych kolorach - zresztą niebieski to jeden z moich ulubionych kolorów. Do wykonania kartki użyłam m.in papierów i stempelka  "Latarnia morska".









Świąteczny mazurek z konfiturą różaną

Po raz pierwszy w swoim życiu upiekłam świąteczny mazurek, okazało się, że nie jest to specjalnie trudne zadanie. Moja wersja nie jest zbyt słodka, konfitura różana daje przyjemny kwaskowaty smak, a całości dopełnia polewa z gorzkiej czekolady. Mazurek wyszedł "akurat" - nie za słodki, ale i nie za mało słodki :)
Wydaje mi się, że wszystkim smakowało :)

Składniki:

Ciasto:
220 g mąki
110 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

konfitura różana  - do posmarowania ciasta

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
ok. 50 ml śmietany kremówki (ja użyłam 30%)

Wykonanie:

Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło pokrojone na kawałki, cukier, żółtko i sól. Ciasto trzeba szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy (moje ciasto wyszło tak kruche, że nie mogłam go rozwałkować dlatego "wylepiłam" ciastem blaszkę). Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem, piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Kiedy ciasto nabierze złotego koloru, wyjąć go z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Na chłodne ciasto wyłożyć konfoturę różaną - jej ilość zależy od osobistych upodobań, ja dałam średnio grubą warstwę.
Przygotować polewę: połamaną na kawałki gorzką czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w "kąpieli wodnej". Ostawić na minutkę po czym rozsmarować na mazurku. Ozdobić ciasto wg. uznania. Ja swój ozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i kwiatkami z opłatka.

Mój mazurek wygląda tak ( a właściwie wyglądał, bo niewiele już z niego zostało):




czwartek, 14 kwietnia 2011

Kartki świąteczne

Kolejne dwie kartki świąteczne i zapewne ostatnie wielkanocne, niestety brakuje czasu na zrobienie większej ilości - a przydałoby się, oj przydałoby się.....



Kolejna praca ze zdjęciami

Spodobało mi się tworzenie prac przy użyciu zdjęć, moja chrześnica na pewno będzie zachwycona :)


Ramka

W niedzielę wieczorkiem zrobiłam ramkę, dzisiaj praca została sfotografowana w plenerze, na murku, niedaleko PKiN :)







niedziela, 10 kwietnia 2011

Kartek świątecnych cd.

Kolejne dwie kartki świąteczne, które powstały wczoraj późnym wieczorem. Na pewno "pójdą" gdzieś w świat :)



sobota, 9 kwietnia 2011

Szyszki...szyszunie :)

Szyszki to jedna z moich ulubionych słodkości, robi się je błyskawicznie, trzeba tylko uważać żeby nie przypalić krówek podczas ich roztapiania. Przepis na szyszki w moim domu funkcjonuje od zawsze :)

Składniki:

30 dag krówek
2 łyżki kakao
1/2 margaryny (ja używam "Kasi")
ok. 120 g preparowanego ryżu

Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem włożyć pół margaryny i krówki. Na wolnym gazie, ciagle mieszając, rozpuścić składniki. Gdy masa będzie jednolita, zdjąć z gazu garnek, dodać 2 łyżki kakao, szybko wymieszać. Dodać ryż preparowany i ponownie dokładnie wymieszać. Z powstałej mieszaniny od razu formować szyszki lub kulki - co komu wyjdzie. Są naprawdę bardzo smaczne, znikają w mgnieniu oka.

Moje szyszki wyglądają tak:


Keks czekoladowy z suszoną śliwką i orzechami

Przepis na ciasto pochodzi z blogu: http://mojewypieki.blox.pl/html

Składniki:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturą pokojową.

120 g mąki
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
100 g suszonej śliwki, pokrojonej na małe kawałki
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g orzechów włoskich, pokrojonych na małe kawałki

Dodatkowo:

pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii
70 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (dodałam jeszcze łyżeczkę masła) - to na polewę czekoladową, krórą polewamy ciasto po upieczeniu.

Wykonanie:

Mąkę, kakao, proszek - przesiać.
Bakalie - śliwki, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki.
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem na lekką masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanili i zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować.

Do masy czekoladowo - maślanej dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką (mieszać w jednym kierunku) do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie.
Ciasto wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Piec ok. 75 min w temp.160ºC, do tzw. suchego patyczka.
Lekko przestudzić w formie, na koniec udekorować polewą czekoladową.


A to porcyjka ciasta dla głodomora, dodatkowo bita śmietana - żeby było jeszcze bardziej słodko :)

Kartka świąteczna 2

Kolejna kartka świąteczna, zgłaszam ją na wyzwanie w http://www.magdowo.pl/
Wykorzystałam w niej m.in. kwiatki i wstążeczkę, które pochodzą ze sklepu magdowo.pl






Kartka świąteczna

Święta już za pasem, a ja mam zaledwie dwie kartki świąteczne......
Jedna wygląda tak: dominują w niej kolory żółty i niebieski (taki intensywny niebieski, niebieski-turkusowy to mój ulubiony kolor).





piątek, 1 kwietnia 2011

Muffinki migdałowe z figami

Dzisiejszy dzień był bardzo pracowity, oprócz zrobienia kartek udało mi się upiec muffinki. Przepis pochodzi z http://mojewypieki.blox.pl/html

Składniki:

250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
170 g brązowego cukru
85 g suszonych fig - posiekanych
115 g migdałów drobno posiekanych
200 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub olejku migdałowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
płatki migdałów do posypania

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, sodę, sól, cukier, w drugim składniki mokre: mleko, olej, migdały, figi, ekstrakt migdałowy. Następnie połączyć składniki obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać odrobinę mleka.
Ciasto nałożyć do formy do muffinek, posypać płatkami migdałów. Piec w temp. 190 ºC przez ok. 20 - 25 min. do tzw. suchego patyczka.
Mufiinki prezentują się tak:

Kartka - nie wiem czy świąteczna

Kolejna kartka, miała być na konkurs w magdowo.pl, ale nie wiem czy jest dostatecznie świąteczna...mi osobiście owieczki kojarzą się ze świętami. Może jednak się nadaje??







Kartka urodzinową

Dzisiaj zrobiłam kartkę urodzinową dla koleżanki, jutro wyruszy w dosyć daleką podróż (oczywiście pocztową).  Kartka jest w kolorach pastelowych, po raz pierwszy użyłam też świetnego produktu - glimmer mist - zabarwiłam nim kwiatki. Mam nadzieję, że kartka się spodoba :)